Emmy Award


Sunteți la serviciu și vreți să vă întoarceți în concediu de creștere a copilului? Iată ce aveți de făcut:

UPDATE:

Am corectat niste informații dupa clarificarea data de Ministerul Muncii. Le aveti cu rosu mai jos. E util sa cititi și informațiile de aici.

1. Depuneți o cerere la Agentia de Plăti și Inspecție Socială de care aparțineți și adeverința de la angajator care atestă că  vi s-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 1.07.2016. Documentele se pot trimite și prin poșta, în plic închis, cu    specificația ” prelungire/reluare drepturi ICC”  sau scanate la o adresa de email ce va fi comunicată in urmatoarele zile pe site-urile agențiilor teritoriale. Cererea trebuie să conțină informații care sa ajute angajații să vă găsească în baza de date a Agenției de Plăți.

2. Dacă sunteți în șomaj sau nu mai aveți un loc de muncă, solicitați adeverința eliberată de inspectoratele teritoriale de muncă sau de angajatorul cu care ati avut încheiate raporturile de muncă sau de serviciu. Sau cereți o dovadă de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă prin care se atestă faptul că nu va aflati în raport de muncă sau de serviciu cu acel angajator și nici cu un alt angajator. Indemnizatia se va calcula oricum pe baza documentelor depuse anterior.

3. Daca primiti stimulent de insertie, acordarea lui se prelungeste automat pana cand implineste copilul 3 ani.

4. In cazul în care noua lege vă prinde în concediu de creștere a copilului, prelungirea se va face automat dacă de la inceput ați optat pentru 2 ani. În cazul în care ați optat pentru un an, e nevoie sa trimiteți o cerere de prelungire si dovada de la angajator ca s-au suspendat relațiile contractaule de muncă pana când copilul împlineste doi ani. 

 

CERERE_PR_REL

4. Daca doriti sa primiti stimulent de inserție până când copilul împlinește 3 ani, trebuie să vă întoarceți cu 60 de zile înainte ca pruncul să facă 2 ani.

 

TABEL EXPLICATIV APLICARE NORME CICC

SITUAȚII UZUALE DE DEPUNERE CERERE SAU RECALCULARE SUMĂ DIN OFICIU

BENEFICIUL ACORDAT

DEPUNERE CERERE

RECALCULARE SUMA

REZULTAT

DA

NU

DA

NU

Perioada

Suma

Indemnizatie crestere copil (ICC)

1 an

X

X

Prelungire 2 ani

Min.  1.063

Fara plafonare

Stimulent

1 an

X

X

Reintrare în ICC

531

X

X

Rămănere în stimulent 3 ani

Indemnizatie crestere copil

2 ani

X

X

Nu se modifica perioada de acordare

Min. 1.063

Fara plafonare

Stimulent

2 ani

X

X

Prelungire 3 ani

531

Indemnizatie crestere copil

cu handicap

X

X

Nu se modifica perioada de acordare

Min. 1.063

Fara plafonare

Stimulent crestere copil cu handicap

X

X

Prelungire 4 ani

531

Concediu fara plata

X

X

Reintrare în ICC

Min.  1.063

Fara plafonare

Sprijin persoane cu handicap pentru crestere copil

art.32 lit. a

c.f. OUG 111/2010

X

X

Intrare in ICC

531

sursa: Ministerul Muncii

 

Despre prevederile legii am scris aici.

 

37 comentarii

 • oprea nicoleta 23.06.2016 - 15:11 Reply

  Daca noi luam insertiment de insertie si an iulie abia face 1an si jumatate putem beneficia si noi de a lua pana la varsta de 3ani an loc de doi ani cum era pana acum.trebuie depuse ceva acte ?

 • Amelia 23.06.2016 - 16:23 Reply

  Felicitari Paula pentru blog. E minunat ceea ce faci.

  Iti voi relata situatia mea si in masura in care timpul iti permite astept un raspuns.

  Am nascut pe 29 iulie 2015. Am optat pentru un An de cic, fii d varianta cea mai ok din punct de vedere financiar. Teoretin ar tb sa imi reiau activitatea pe 28 iunie 2016, insa doresc sa imi prelungesc cic. Cum sa procedez pentru aceste 3 zile din iunie? Merg la birou pentru a depune acte pentru stimulent? Imi iau concediu fara plata dar in acest caz nu stiu daca ma mai incadrez pentru ca bebe nu are un an la 1 iulie.
  Totodata, in dec 2016 voi aduce pe lume al doilea copil. Imi e teama de aceste 3 zile sa nu ma afecteze la calculul indemnizatiei bebe2. E posibil ca indemn bebe1 sa imi fie luata in considerare la calculul indemnizatiei bebe2 sau daca voi intra din cic in cic nu are importanta aceste 3 zile intrucat veniturile realizate inainte de bebe1 vor fi luate in calcul.

  Multumesc anticipat.
  Seara buna tuturor!

 • Loredana Talpiga 23.06.2016 - 16:43 Reply

  Buna ziua, pot primi stimulent de insertie chiar daca o sa imi expire contractul de munca? adica o sa am o perioada stimulent, insa ulterior o sa intru in somaj pentru ca va expira contractul de munca, acesta fiind pe perioada determinata. Nu doresc sa reintru in CIC intrucat copilul o sa intre in colectivitate.

  • Paula Herlo 23.06.2016 - 18:16 Reply

   Nu am un raspuns la intrebarea ta asa ca, o sa te indrum sa suni la Agentia de Plati.

 • Munteanu Luciana 23.06.2016 - 17:44 Reply

  Cazul meu e urmatorul: m-am intors la 11 luni la munica(asta a fost in decembrie anul trecut). Acum ma voi intoarce in CICC. Legea spune ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie, tb sa revin cu 60 de zile inainte. Mi se iau in calcul si cele 30 de zile din primul an? Sau trebuie sa revin la serviciu la 2 ani fara 60 de zile ai copilului? Daca tatal nu lucreaza, cum se procedeaza pt a 24-a luna? Ramane mama fara sa i se plateasca nimic? Intreb pentru ca in primul an Agentia de Plăti și Inspecție Socială mi-au transferat indemnizatie si pt a 12-a luna desi eu optasem pentru 1 singur an

  • Paula Herlo 23.06.2016 - 18:15 Reply

   Ti-au transferat indemnizatia si pentru luna tatalui pentru ca el nu lucreaza si deci, nu se incadra sa primeasca. In al doilea an nu va mai exista inca o luna dedicata tatalui, deci tu trebuie sa te intorci cu 60 de zile inainte ca pruncul sa implineasca doi ani. Asa mi se pare logic, dar ca sa fii sigura suna la Agentia de Plati.

 • ELA 23.06.2016 - 17:54 Reply

  Buna Paula, multumesc mult pentru informatii.
  Am nascut in 2015, in prezent m-am intors la serviciu și sunt in plata stimulentului de insertie. Vreau sa optez pentru reintoarcere in concediu pana implineste copilul 2 ani. Intrebarea mea este daca trebuie sa solicit la angajator suspendarea activității incepand cu 1 iulie pentru a beneficia de modificarile noii legi sau o pot face și ulterior , de ex 11iulie? Multumesc!

  • Paula Herlo 23.06.2016 - 18:14 Reply

   cred ca o poti face si cu data de 11 iulie, dar ca sa fii sigura da un telefon la Agentia de Plati.

 • Mihaela 24.06.2016 - 03:50 Reply

  Care sunt reglementarile referitoare la stimulentul de insertie pentru copiii nascuti din sarcini gemelare si tripleti? Gemenii mei au implinit 2 ani pe 13 iunie. Eu lucrez deja. As putea depune actele pentru stimulent de insertie prntru al treilea an? Precizez ca nu primesc stimulent de insertie pentru ei acum.

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:23 Reply

   Din pacate nu mai intra sub incidenta noii legi pentru ca au implinit deja doi ani.

 • jeni 24.06.2016 - 06:28 Reply

  Buna Ziua,
  Copilul meu a implinit 2 ani in ianuarie si tatal a luat stimulent de insertie eu nefiind in CIC. Daca a iesit din plata mai poate beneficia de acest stimulent pana implineste copilul 3 ani, respectiv ianuarie 2017. Precizez ca el a lucrat mereu.
  Legea spune ca beneficiaza doar cei aflati in plata si, mie cel putin, imi suna a discriminare.
  Multumesc!

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:23 Reply

   Legea se aplica doar copiilor sub doi ani.

 • craciun andreea 25.06.2016 - 01:25 Reply

  Buna, ma aflu in urmatoarea situatie, sotul a avut concediu paternal pana in 18 martie cand cel mic a facut 11 luni, eu am pfa, nu mi-am suspendat activitatea pentru a beneficia de plata aferenta lunii a 12, sotul a depus actele pentru stimulentul de insertie si si-a redeschis pfa-ul cu data de 18 martie, de atunci pana acum nu are nici o incasare, dar si-a platit darile aferente, luni avem de platit al doilea semestru impozitul pe venitul estimat cas, cass, intrebarea mea e, poate sotul sa revina in concediu paternal? se va recalcula valoarea indemnizatiei? daca da, cum? luna asta a fost prima in care am primit stimulentul de insertie, doar pe o luna. multumesc anticipat.

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:21 Reply

   poate reveni in concediu, iar indemnizatia se va calcula pe baza veniturilor realizate inaintea nasterii copilului.

 • Ibolya 27.06.2016 - 07:22 Reply

  Bună ziua! Mă puteți ajuta cu un model de cerere tip după legea 66/2016 pentru prelungire/reluare drepturi icc. Mulțumesc anticipat!

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:20 Reply

   modelul e pe siteul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala de care apartii.

 • ELA 29.06.2016 - 02:35 Reply

  Am fost la Agenția de plăți și mi s-a răspuns ca deocamdată ei nu știu nimic și abia de luni 4 iulie vor putea sa ofere explicații. Sa ne așteptăm ca și luni sa ni se răspundă în continuare ca ei nu știu cum sa aplice legea? Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă la agenția de plati

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:16 Reply

   Pe siteurile Agentiilor de Plati au aparut deja formularele care trebuie completate si adresa de email unde pot fi trimise scanate. Asadar, luni, 4 iulie, le puteti trimite prin email, posta sau le puteti depune personal.

 • Alexandra 30.06.2016 - 11:08 Reply

  Buna Paula,

  Felicitari pentru blog. E super…
  Acum sa trec si la ce ma framanta pe mine.
  Sunt in concediu de crestere a copilului, iar in august ar trebui sa ma intorc la munca. Pentru ca stii foarte bine legea si normele de aplicare indraznesc sa te intreb: Daca am optat pentru 1 an de concediu, oare pot opta acum pentru doi ani? Sa beneficiez de noua lege? Ai idee ce demersuri ar trebui sa fac? Ca cei de la Directia de Protectie a Copilului habar nu au… Inca asteapta… Multumesc.

  • Paula Herlo 1.07.2016 - 22:13 Reply

   buna! Chiar daca ai optat pentru un an, poti sa ramai in concediu doi ani. Intra pe siteul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala de care apartii si vezi daca trebuie sa trimiti prin email ceva acte sau daca ti se prelungeste automat concediu. Te-ar ajuta sa dai un telefon.

 • Larisa 3.07.2016 - 23:00 Reply

  Buna Paula si felicitari pentru ceea ce faci pentru mAmicile din Romania!
  Situatia mea e asemanatoare cu cea a Ameliei insa tocmai am primit o veste cam proasta. Am nascut pe 31 iulie 2015 si trebuia sa ma intorc la munca pe 29 iunie pt ca initial optasem pentru CIC de 1 an. Am cerut prelungirea acestuia la 2 ani insa mi s-a spus ca va trebui sa ma intorc la munca pentru o luna, pana la 1 august, deoarece in momentul intrarii in vigoare a noii legi eu nu ma aflu in campul muncii si nu beneficiez de stimulentul de insertie deoarece luna aceasta e in mod normal luna tatalui. Ma cam da peste cap aceasta veste si nu stiu ce sa fac ca sa nu fie nevoie sa merg la munca timp de o luna. Ai mai intalnit astfel de situatii? Poti sa ma sfatuiesti in vreo directie?
  Multumesc anticipat
  Larisa Pop

  • Paula Herlo 4.07.2016 - 14:15 Reply

   nu vad de ce ar trebui sa te intorci la serviciu o luna. Pe vechea lege poti cere prelungire crestere copil fara plata si odata cu intrarea noii legi depui cerere de revenire in concediu de crestere a copilului cu indemnizatia aferenta. Suna la Agentia de Plati si Inspectie Sociala de care apartii si cere un sfat avizat.

 • Raluca 2.08.2016 - 20:13 Reply

  Buna Paula,

  te rog, ajuta-ma sa ma lamuresc cu speta mea: fetita mea implineste 2 ani in 10 august 2016. Am inceput munca in 23 iunie, am depus dosar pentru stimulentul de insertie in 24 iunie. Tatal nu isi ia ultima luna. Astazi am primit decizia privind suspendarea platii stimulentului de insertie incepand cu data de 10 iulie 2016. Eu, din noua lege, am inteles ca ma incadrez cu stimulent pana la 3 ani, s-a mai schimbat ceva intre timp, fac contestatie sau cum sa procedez?

  Multumesc mult!

  • Paula Herlo 5.08.2016 - 12:36 Reply

   Ca sa beneficiezi de stimulentu pana la trei ani ar fi trebuit sa te intorci cu 60 de zile inainte ca pruncul sa implenasca doi ani. Dar eu zic sa suni si la Agentie sa intrebi

 • Amet Ramona 19.08.2016 - 14:38 Reply

  Buna ziua!

  M-am intors la munca anul trecut (2015) , cu cateva zile inainte ca mucutul meu sa implineasca 1 an ( asa optasem initial, asta fiind legea!). Am primit stimulentul pana anul acesta in luna aprilie. Copilul este nascut in data de 18.03.2014 . intrebarea mea este urmatoarea : de ce copilul meu nu poate beneficia de stimulentul de insertie pana cand implineste 3 ani ? nu este o discriminare ? desi am fost obligata de stat sa ma intorc la munca inainte de a implini copilul un an , acum sa inteleg ca desi m-am intors cu mai mult de 60 de zile inainte ca al meu copil sa implineasca 2 ani si desi aceasta nu a implinit inca 3 ani, datorita faptului ca plata stimulentului s-a oprit cu 2 luni inainte ca legea sa intre in vigoare,sa inteleg ca el nu mai are dreptul la primirea stimulentului . aceasta este o pura discriminare ! pe noi cine ne ajuta ? dupa ce ca mi-am privat copilul de ” mine”,statul nici macar nu se gandeste la aceasta discriminare ? va rugam sa ne ajutati! cu siguranta sunt multe cazuri ca al meu ! de ce sa nu se bucure si copilul meu ? nu de ajuns ca am plecat de langa el mult prea devreme din cauza situatiei financiare ? din cate vad in lege, art.iii, pct.(1),lit. c zice asa :

  pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

  citez : şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.( adica acele persoane care nu sunt in concediu de crestere copil , care nu sunt in plata stimulentului sau care nu sunt in concediu fara plata , acordarea se face din oficiu .

  va rugam sa ne ajutati si va multumim ca existati!

  cu stima,
  ramona

 • 3 motive de a merge la Webstock – Raluca Loteanu 19.09.2016 - 09:02 Reply

  […] o puteti regasi mai jos, eu abia astept sa ii ascult pe Adi Hadean, Andreea Retea, Florin Grozea, Paula Herlo si Cristian Manafu (cel care pentru al noualea an consecutiv face posibil acest […]

 • Chis Oana 16.01.2017 - 20:46 Reply

  Buna seara! Mă confrunt cu o problema și as avea nevoie de sfatul unei persoane de încredere. Mi-am întrerupt cică pt a intrat în învățământ pt 2luni timp în care am primit stimulent d inserție. La terminarea contractului de muncă am mers la supus pt a depune cerere de încetare a stimulentului(așa cum mi s-a de cerut). Doamna de acolo a spus că am nevoie doar de încă un act și anume decizia de încetare de la locul de muncA. Am mers acasă, am cerut decizia și ziua urmaToRe am trimis deciziA prin posta(nu am specificat pe plic pt încetarea stimulentului pt că nu stiam că trebuie specificat, cererea fiind depusă dejA). Am așteptat indemnizația lunară asta și nu a venit. Am sunat lA supus și doamna de acolo revoltata spunea că trebuie să fac dosar la primărie, apoi s-a schimbat și a zis sa merg cu alta decizie de la locul de munca, cu adeverință de la finanțe și sa fac alta cerere de acordare a indemnizației astfel pierzând cic pt 2luni. Bineînțeles… Vorbind cu mine că și cu ultimul om și că eu sunt t de vina pt situate. Daca știam că mai trebuie atâtea de făcut mergeam personal cu decizia și celelalte acte, nu trimiteam prin posta să rămân fără indemnizTie. Va multumesc anticipat și va rog din suflet sa îmi acordați sfatul dumneAvoastra! O seara p!Acuta va doresc!

  • Paula Herlo 15.03.2017 - 13:02 Reply

   Ar trebui sa insistati sa caute actele trimise. Nu e problema dvs ca s-au ratacit.

 • Ruben 19.01.2017 - 14:32 Reply

  Buna ziua,
  Sotia mea a depus actele pentru stimulent pentru cresterea copilului (lucreaza si va lua acel stimulent de 500 lei / luna), daca dupa 1 an vreau eu sa raman in concediu pentru cresterea copilului , se poate ?

  • Paula Herlo 15.03.2017 - 13:00 Reply

   Cu siguranta, da. Luati in calacul insa ca sotia nu va mai lua stimulentul de insertie.

 • Claudia E G 19.04.2017 - 14:02 Reply

  Buna ziua,
  imi puteti spune, va rog, daca ma intorc la serviciu cand bebe are 8 luni si din diverse motive (sarcini de munca suplimentare, firma in faliment, neintelegere cu sefii) vreau sa intru din nou in concediu pentru cresterea copilului, pot face acest lucru pana la implinirea de 1 an si 9 luni ?
  va multumesc!

  • Paula Herlo 8.06.2017 - 08:31 Reply

   Da. Puteti sa va reintoarceti in concediu. Incheiati realtia contractuala cu angajatorul si depuneti cerere sa reluati concediul de crestere al copilului. Puteti face asta online. Cautati detalii pe siteul Directiei de Asistenta Sociala de care apartineti

 • Geta Stanciu 2.06.2017 - 18:18 Reply

  Buna ziua! Am nascut in 2012, si m-am intors la serviciu dupa 6 luni. In prezent baietelul meu are aproape 5 ani, de la varsta de 2 ani are certificat de handicap, pe care-l reinoim anual, are autism. As vrea sa stau cu el acasa pana la 7 ani, in ccc. Crdeti ca este posibil? M-ar ajuta foarte mult un raspuns, multumesc!

  • Paula Herlo 8.06.2017 - 08:28 Reply

   Din pacate nu am un raspuns pentru dvs. Cel mai bine e sa sunati la Agentia de Plati.

 • desdy 7.03.2018 - 10:58 Reply

  Buna ziua!
  am nascut in 2017 triplet, iar conform legii pot sta acasa in concediu 2 ANI. MI SE PARE TOTAL DISCRIMINATOR FATA DE SITUATIA IN CARE AS FI NASCUT 3 COPII DIN SARCINI DIFERITE SI AS FI STAT ACASA 6 ANI / CATE 2 PENTRU FIECARE COPIL IN PARTE.DOI ANI DE STAT ACASA CU 3 BEBELUSI NU INSEAMNA 2 Ani de stat acasa cu un singur bebelus .mi se pare de bun simt ca pentru mamele ce au dat nastere la mai mult de un copil intr o singura sarcina , perioada de concediu de crestere sa fie majorata , macar cu 6/12 luni.ce parere aveti ? multumesc

 • Parerea ta conteaza