Emmy Award


Statul incaseaza TVA pe vietile bolnavilor de cancer

photo22

 

In 2009 aveam sa pornesc pe un drum care avea sa-mi aduca o multime de satisfactii: voluntariatul. Acela a fost anul in care le-am cunoscut pe Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu si Bianca Voinescu. Astazi, fondatoarele unei asoctiatii care se numeste Daruieste Viata.  Impreuna, am adunat peste 3 milioane de euro  ajutate fiind de PROTV si o multime de firme care au crezut in planurile noastre, dar si zeci de voluntari din agentii de publicitate si PR.

La intrebarea cum a fost cand am avut in cont primul milion imi vine in minte ziua in care am aflat ca din aceasta suma, pe care voiam sa o folosim pentru a construi un laborator de citogenetica moleculara pentru diagnosticarea in profunzime a cancerului, statul ia 24% TVA. Deci cum? Asa! Pentru fiecare achizitie pe care o faceam si pe care o donam unui spital, statul incasa de la asociatie TVA. Atentie! Asociatia nu desfasura actiuni comerciale, nu avea sediu, nu avea angajati. Avea doar o mana de oameni entuziasti care adunasera milionul cu multa truda.

M-am infuriat si m-am dus la Ministerul de Finante sa inteleg cum e posibil ca statul care omoara copiii cu zile, pentru ca nu le asigura tratament, are pretentia sa incaseze 240 de mii de euro de la o asociatie care a investit in spitale poate mai mult decat o facuse Ministerul Sanatatii in acel an. Mi s-a explicat ca asa e legea si ca nu se pot face derogari. Atunci ne-am gandit ca legea e legea, dar  ar fi frumos sa vina Ministerul Santatii partener in proiect cu 24%. N-a venit. Ca n-a avut bani. Mi-am amintit atunci cate milioane de euro se scurg anual in garuile negre ale sistemului sanitar. Am vorbit deseori despre asta la Romania, te iubesc. Pana la urma am construit laboratorul.Puteti sa-l vedeti aici:

 

 

 

Am construit si sali sterile pentru tratamentul leucemiei, am investit in spitalele romanesti peste trei milioane de euro. Le-am facut pe toate, iar statul a incasat TVA pe vietile bietilor bolnavi de cancer. Care credeti voi ca ar fi solutia sa nu mai platim taxe unui stat care-si bate joc de bolnavii lui?

 

 

6 comentarii

 • Gabriela Ciobanu 11.02.2014 - 12:12 Reply

  ESTE STRIGATOR LA CER! BINE CA STATUL INCASEAZA TVA PE ACEST GEN DE CAUZ NOBILE SI BISERICA NU ESTE IMPOZITATA, BA MAI MULT DECAT ATAT MAI SI PRIMESTE BANI DE LA STAT

 • liliana 11.02.2014 - 21:09 Reply

  am avut o sora care a murit de cancer la 18 ani si eu la randul meu am fost operata de doua ori de cancer de col si pot sa spun ca statul nu a facut nimic nici pentru biata mea surioara si nici pentru mine ar trebui sa aducem menegeri de spitale din tari in care viata omului chiar conteaza ar trebui ca noi romanii sa sanctionam clasa politica care considera ca au nevoie de noi doar atunci cand sunt alegeri acum noi ar trebui sa ii sanctionam si sa ii aruncam la groapa de gunoi la alegeri asa cum procedeaza ei cu noi…..

 • David Gheorghe 12.02.2014 - 08:44 Reply

  Statul ia de unde ar trebui sa dea de fapt si da acolo de unde ar trbui sa ia. De exemplu suma anuala platita de cetateni catre biserica, in trecut se numea contributie si se percepea impozit pt. ea. Acum insa se numeste donatie si nu se ia nici o taxa.

 • GIANINA 18.02.2014 - 18:47 Reply

  statul,guvernul,senatul,toata clasa politica din radacina totul ar trebui schimbat.suntem un fel de marionate pentru ei.nu o sa mai pomenesc aici drama prin care am trecut cand tatal meu a suferit un accident vascular si felul in care batranii sunt umiliti in tara noastra. de la mic la mare suntem umiliti,nu mai avem drepturi avem doar obligatii.se pare ca daca iti doresti sa fii un om normal,sa faci ce ai de facut fara sa recurgi la o cunostinta,pila,cum vreti sa i spuneti,te simti fortat de imprejurari sa recurgi la cunostinte,altel esti un caz pierdut din start.e universal valabil,ca mergi la primarie,la spital ,la preot sau eu stiu unde la oricare in institutiile statului.de spitale si de cei ce gestioneaza astfel de institutii,inclusiv de personal………………ar fi foarte multe de spus si oricum se stie foarte bine atitudinea acestor oameni care ar trebui sa fie in slujba oamenilor in nevoie.am tot respectul pentru munca voastra.pacat ca lucrurile se urnesc atat de greu la noi.va doresc succes in minunata munca pe care o faceti.sunteti o echipa extraordinara , am tot resprectul pentru voi.ma inclin !

 • Gireada Mihaela 20.02.2014 - 22:05 Reply

  Sa punem cartile pe fata ! Chiar nimeni nu se intreaba de cauza acestor boli ale sec. XXI ? Toate bolile omului, copilului in special, sunt cauzate de copusi chimic sintetici moderni; nu sunt mare doctor sau chimist, dar nu sunt nici orb, nici surd! (sunt asistent social) orice medic ginecolog interzice medicatia in sarcina; din cauza riscului de malformatii; apoi mancarea nostra cea de toate zilele din magazin este special “tratata” sa stea pe raft; animalele crescute industrial manaca aceiasi ‘furaje” tratate; toata mancarea GMO absoarbe pesticidele; pesticidele sunt derivate din hidrocarburi/petrol; toate acestea sunt mutagene! sub masca AGendei 21 se probaga codex alimentarius, geoingineria si medicina corporatista (solutii chimice sintetice contra cost la toate tulburarile induse de nutritie deficitara si chimizarea mediului, apa, aer, sol);

  Lupul a fost pus paznic la oi; si el a facut ce face de la inceput; jefuieste si ucide; priviti faptele: avem o generatie in plin proces de sterilizare, spot natural negativ; acestea nu sunt coincidente, dar sunt infasurate in multe straturi in care cauza este ascunsa; noi vedem doar rezultatele; ca sociolog lucrez cu ceea ce se poate prevenii, folosind tipare social-istorice; scaderea numarului populatiei inseamna ca urmeaza controlul acesteia, iar biometria vine sa “numere” pe cei ramasi.

 • nemes cristina 24.02.2014 - 00:08 Reply

  Ar trebui schimbata legea prinvind fundatiile. L-am auzit intr-o emisiune sportiva la pro tvi, pe tiriac vorbin despre asa o lege, avem nevoie de oameni ca el influenti sa schimbe ceva. o fundatie nu este normal sa plateasca tva. dar statul nu stiu daca o sa aprobe acea lege pentru ca ar avea de pierdut. neplata taxelor din pacete la noi are numai repercursiuni.
  s-ar putea face macar o petitie pentru asa ceva, acei 25 la suta pe care v-i i-a furat statul cu siguranta nu au mers unde trebuie.
  raul ar trebui taiat de la radacina, sa fie la alegere plata sanatatii din salariu la asigurari private sau la stat.

 • Parerea ta conteaza