Emmy Award


Povestea unui tânăr bolnav de cancer care a învins moartea

De-a lungul anilor am întalnit oameni care cu moartea pe moarte au calcat. Oameni care au fost atat de aproape de ea încât i-au simtit atingerea. Unul dintre ei este Ruben, un tanar spaniol, jucator profesionist de tenis.

02042010155

L-am întâlnit în 2008 în Spitalul Clinic Barcelona. Mă aflam acolo în documentare pentru campania “Exista viata dupa moarte”, prin care încurajam donarea de organe. Îmi amintesc că l-am văzut prin plasticul care izola patul lui de restul secției. Profesorul Carreras, seful sectiei de hematologie, mi-a spus că trecuseră doar 24 de ore de la transplantul de măduvă care, spera el, îi va salva viața tânărului tenismen. Suferea de limfom Hodgkin, o formă de cancer a sângelui. După cura cu citostatice boala intrase în remisie, dar a recidivat și doar un tranplant de la un donator îl mai putea salva. Iar cea care avea să-i daruiasca viață era o tînără de 27 de ani din Germania care se inscrisese voluntar in Registrul International al Donatorilor de Celule Stem. Acela a fost momentul în care am înteles ce înseamnă o astfel de bază de date si tot atunci am aflat ca Romînia era una dintre putinele țări din Europa care nu o avea. Gândurile mele de atunci aveau să se transforme într-o campanie, “Avem viata in sange”, prin care ceream Guvernului să înființeze și în România această instituție și să nu mai lase bolnavii sa moară cu zile.

 

Pentru aceasta campanie aveam să mă întorc în Spania, în 2009, și primul gand a fost să-l caut pe Ruben. Nu-i știam numele de familie, nu aveam nici un contact, iar cei de la spital n-au fost prea cooperanti. Eram deja la Barcelona când am tastat pe google Ruben, Hodgkin, Spitalul Clinic Bacelona. Si automat am ajuns pe site-ul lui unde încuraja oamenii să devina donatori. I-am lasat un mesaj pe facebook și a sunat. Ne-am intalnit pe terenul de tenis. Era tot el, dar sanatos. M-a învațat câteva miscari pe teren, am povestit si am ras. Mult. Acasă, ne-a cântat la chitara si ne-a spus ca pentru el cuvintele săntăte sau viață au alta conotație.

DSC_0790

 

 

DSC_0789

 

Azi, Ruben e bine. Au trecut 5 ani de la transplant, iar medicii l-au declarat vindecat. E implicat în campanii de conștientizare prin care încurajează oamenii să devină donatori de celule stem. O procedura simpla, nepericuloasa. Afla aici cum poti sa devii donator în România și dacă vrei să salvezi o viață, înscrie-te.

Acum vă las să-l cunoașteți pe Ruben, unul dintre oamenii care au învins moartea. E unul din acele reportaje la care mă întorc deseori. L-am văzut și revăzut de câte ori am avut nevoie de o gură de curaj. Privindu-i povestea veți întelege că de ce spunem noi că și oamenii fac minuni.

PAȘTE FERICIT!

 

Un comentariu

  • Maria 29.04.2014 - 09:20 Reply

    Buna,

    Vroiam sa iti spun ca am citit unul din cele mai frumoase articole pe care le-am vazut eu, cel putin, despre tine. daca nu ai aflta deja…artcilolul este pe un blog http://carutacufericire.wordpress.com/2014/04/27/paula-herlo-model-de-viata/
    si…la multi ani pentru 26 aprilie :)

  • Parerea ta conteaza