Emmy Award


For you, for all

photo (3)

 

Ne-am întâlnit în mansarda atelierului Parlor. El, foarte relaxat, eu, impresionată de poveste şi de aura pe care o vedeam în juru-i. Un fost corporatist care ani de zile a lucrat în industria modei a lăsat totul ca să-şi traiască visul de a-i ajuta pe alții. A pornit o afacere care-l ajuta sa traiască decent, dar care mai ales il ajuta sa ajute pe alții. Vinde cizme de cauciuc si la fiecare pereche cumparata, una pleaca spre un copil sarac al lumii. I-am spus povestea la PROTV de ziua nationala. Pe mine m-a inspirat. Mi-as dori sa traiesc ca el.

Cumpără o pereche de cizme de pe  www.romaboots.com, iar un copil va deveni fericit. Shipping-ul e mare aşa că vă sfatuiesc sa luati legatura cu Samuel pe facebook ca să vi le trimită din România.

 

A pus pe picioare o afacere prin care dăruiește o parte din profit celor sărmani. Vinde online cizme de cauciuc și la fiecare pereche cumpărată una se duce gratuit către un copil. 6500 de perechi au ajuns deja în picioarele desculțe ale sărmanilor din întreaga lume. Gestul lui a impresionat America, iar vedete de la Hollywood îi susțin cauza necondiționat. Străinul care încalță în cizme tricolore picioarele desculțe ale copiilor săraci de pe ulițele lumii e un roman. Samuel Bistrian. Întors acasă după 20 de ani, acoperă picioarele copiilor săraci şi le descoperă mintea. Îi învață arta de a dărui fraților mai mici ce primesc ei acum. Îi educă.

Era copil cand a plecat din tara asa ca isi aduna cu greu cuvintele in limba romana. N-a uitat-o asa cum n-a uitat nici Romania spre care se intoarce azi ajutand copiii saraci.

“Conceptul nostru este: cumperi o pereche si, pentru fiecare, una va fi donata unui copil nevoiaș”

Pe scurt, a pus la punct o afacere, iar din prețul unei perechi de cizme își permite sa o dăruiască pe a doua. Povestea lui e deja vedetă printre starurile de la Hollywood care s-au oferit sa-l susțină neconditionat: Elyse Levesque actrita din seria Stargate Univers, Alison Sweeney care a jucat in Friends, Jes Macallan care a apărut in seria Ocens’s 11 sau serialul Grey’s Anatomy, Laura Bush sau Brad Garret, unul dintre actorii principali ai serialului Dragul de Raymond.

Brad Garrett

În 2010 a pus pe picioare Roma Boots, o companie care produce cizme de cauciuc colorate şi pe care le vinde online, cu preturi cumprinse intre 40 si 90 de dolari, spunând oamenilor povestea lui. Născut într-un sat mic de lângă Arad, într-o familie cu 12 frați, Samuel își amintește ziua în care a primit prima pereche de cizme de cauciuc.

“Când aveam 6 ani, am primit o pereche de cizme de cauciuc care au însemnat ceva în momentul acela al vieții mele. Erau portocalii, un portocaliu decolorat. Mi le amintesc si acum. Erau purtate de frații mai mari”, povestește el. Nu culoarea, si nici forma nu l-au încântat. Ci faptul ca se putea juca fără sa I se mai ude picioarele. Făra sa-i fie frig, făra să-i pese ca se pot rupe.

“Şi dacă ma uit înapoi, când locuiam în România, eram foarte săraci. De multe ori mergeam la culcare înfometați”

Revoluţia a adus pentru el şi familia lui libertatea de a pleca spre o lume noua. Statele Unite ale Americii. Avea opt ani când a plecat.

“A fost o ocazie pe care am avut-o, cunoșteam o familie în Chicago şi am fost una dintre familiile norocoase care au putut sa plece”

Aceeasi familie i-a ajutat pe parinti sa obtina o casa prin programul Habitat pentru Umanitate. Părinţii lui sunt baptiști si si-au crescut copiii în credință.

“Asa am învățat copiii sa umble cu respect fata de părinti, să salute oamenii pe strada şi să nu jignească pe nimeni”, spune tatal lui.

Frumusețea României l-a cucerit şi i-a schimbat viaţa

Despre Romania Samuel avea puține amintiri. Avea s-o redescopere după 10 ani, când s-a întors prima data acasă, pe vremea când, student fiind, făcea practica la o mare companie aviatica.

“Am fost atât de uimit de frumusețea României si, pe măsură ce treceam printre munți, printre dealuri, vedeam florile, mirosea a primăvară, era început de mai, era absolut fascinant. Aveam 18 ani şi știam ca voi avea un rol aici în România, dar nu stiam despre ce e vorba si când se va întâmpla”

Anii ce au urmat i-au adus o soție, de origine columbiană, doua fiice şi un post în vânzări într-unul dintre cele mai exclusiviste magazine din lume: Neiman Marcus.

familie

“La finalul lui 2007 am ajuns managerul departamentului de blănuri. Eram pe primul loc dintre toate magazinele din SUA. Lucrurile mergeau foarte bine pentru mine, îmi cumpărasem casa, aveam 25 de ani. Îl cunoscusem pe Giorgio Armani, sărbătoream 100 de ani de companie. Pe dinauntru însă ma simțeam gol”

Întâlnirea care i-a schimbat viaţa

Pe scurt, simțea ca trece viata pe lângă el. Întâlnirea cu un domn care producea pantofi pentru a dona a doua pereche oamenilor străzii, i-a schimbat viata. Şi-a amintit de prima pereche de cizme de cauciuc şi cât de fericit se simțise atunci şi a ştiut ca asta va face: va vinde astfel de încălțări folosindu-se de știința acumulata la Neiman Marcus si cerand ajutor celor pe care ii cunoscuse in calitate de client.

“Eu vorbesc spaniola şi m-am gândit la amor, amor scris în oglinda. Roma! Şi se potrivea. Roma, Romania, şi le-a plăcut asta. mi-au spus sa păstrez roma pentru ca e ușor de memorat, e simplu”

A luat legătura cu doua dintre clientele lui care erau graphic designer şi le-a spus planul lui. Mai apoi, ascultându-i povestea, oamenii influenți din Dallas s-au oferit sa-l sprijine necondiționat.

Si-a dat demisia de ziua lui

Pe 3 aprilie, 2010, de ziua lui si-a dat demisia de la Neiman Marcus, iar pe 3 mai era in drum spre China sa caute o fabrica in care sa le produca dupa ce esuasera incercarile de a gasi una in Romania.

“Când am plecat aveam 5000 de dolari, 40 de mii din împrumuturi de student și datorie pe cardul de credit. Am plecat ca sa fac cizme de cauciuc pentru copiii din Romania. Nu aveam nicio idee despre ce urma sa fac”

Tot ce câștigase pana atunci investise în locuință și alte bunuri pe care avea sa le vândă ca sa facă rost de bani. Soţia l-a incurajat, deși n-aveau nici o certitudine ca vor reuși.

Samuel a știut însă ca planurile lui vor fi lecții de viata şi pentru fiicele sale: Ilona şi Emma. Sunt prea mici pentru a înțelege mesajele lui, dar știe ca într-o zi vor fi parte din echipa lui.

Prima mie de perechi de cizme roșii, galbene si albastre, le-a dus în Romania în anul în care a pus afacerea pe picioare, în 2010.

Actorul de la Hollywood care a crezut in visul romanesc

Unul dintre actorii principali ai serialului Dragul de Raymond, Brad Garret este însă cel care a crezut cel mai mult in planurile romanului.

Pe celebrul actor l-a întâlnit în Los Angeles la un eveniment caritabil unde Samuel fusese sa vândă cizme.“Ma bucur ca am fost cu copiii in acea zi pentru ca cel mai bun mod de a-ţi creste copiii e compasiunea, iar mama ta a făcut asta şi a schimbat lumea”, spune actorul.

Roma Boots - 3

Iar unul dintre starurile show-ului american idol va veni în Romania cu el sa aducă cizme copiilor anul viitor. 6500 de cizme a vândut pana acum si 6500 au ajuns la copii săraci din Romania, moldova, Nepal, Honduras sau Guatemala. Ultimele 500 de perechi au ajuns într-o comunitate de rromi de lânga Brașov în urma cu o luna. Anul viitor vrea sa construiască in Romania primul centru educational în care sa-I învețe pe copii sa scrie și să citească pentru că în țara noastră peste 250 de mii de copii sunt analfabeți. Primul spațiu le-a fost oferit chiar de primarul localității in care a dus cizmele.

Educația i-a scos pe ei din negura sărăciei. În casa lor modesta din Tenesse, părintii lui Samuel nu-si pot imagina avere mai mare decât sa-si privească fii dăruind lumii dragostea cu care ei şi-au înconjurat copiii. Samuel are planuri mari pentru copiii săraci, dar şi pentru viata lui. După cele câtva zile petrecute în România s-a întors în State ca sa deschidă un magazin într-o galerie de arta unde expune tablouri donate și în care va vinde și cizmele.Cu banii strânși va continua sa ajute copii din lumea-ntreagă

“Sunt recunoscător ca am crescut într-o țară ca America şi mi s-au deschis perspectivele. Pot sa folosesc ce am învățat ca sa duc în Romania pentru copii”

E recunoscător tarii din care a plecat și în care se va întoarce într-o zi definitiv sa dea pruncilor șansa de a ieși din sărăcie învăţând: să scrie și să citească, dar mai ales să dăruiască. Privind spre toate astea se simte fericit. E unul din acei oameni care au învățat ca bunătatea vine din dragoste. Visează la ziua în care se va întoarce acasă, în Romania. În țara pe care a regăsit-o după 20 de ani mirosind a primăvară.

 

Nu sunt comentarii

Parerea ta conteaza