Emmy Award


DIVERSIFICAREA HRANEI BEBELUȘILOR

IMG_1929

 

 

A trecut ceva vreme de la momentul trecerii la hrana diversificată, dar m-am gandit să scriu despre experiența noastră în speranța că poate fi de folos și altora.

Vladimir avea șase luni și jumatate cand am început diversificarea. Pediatra mi-a dat următoarele reguli de respectat:

1. Alimentele vor fi introduse treptat, prin tatonare, câte un singur aliment nou o dată astfel că, în cazul apariției reacțiilor adverse (diaree, vărsături, erupții tegumentare) să identificăm ușor cauza.
2. Totul se pasează în blender pentru a deveni perfect omogene.
3. Copilul e hrănit în poziția sezând
4. Dacă alimentul introdus este refuzat categoric, se face o pauză de câteva zile și se reia. Nu se insistă foarte mult de prima dată pentru a nu provoca repulsie.
5. Se înlocuiește inițial o masă apoi, pe rând, celelalte, astfel încât, la final, copilul sa aibă trei mese solide și două de lapte.
6. In prima fază, când copilul mănâncă mai puțin de 100 ml de mâncare solidă, se completează masa cu lapte (pînă la 200-250 ml)

MASA DE FRUCTE

ora 10
1. Inițial, suc de fructe: măr, morcov, portocală. Prima zi i-am morcov, a doua zi măr,  a treia zi portocală – 20-30 ml. Apoi, le-am amestecat pe toate trei – 40-60 ml. După cinci zile am adăugat pulpa de fructe, mai ales cea de măr, și a devenit un piure. Pe rând, am adăugat piersică, banană, pară, caisă, mango, ananas si pepene galben (la ultimele două a fost alergic. I-au aparut pete roșii pe piele care au trecut de la sine după scurt timp) La ananas încă e alergic. NU se recomandă  căpșuni, zmeură, mure sau kiwi pentru că pot provoca alergii. După două săptămămâni, am adaugat branză de vaci facută de mine. Se fierbe laptele pasteurizat si se adaugă câteva picaturi de lămâie. Se strecoară și rămane brânza.

 

DSC_3858

 

MASA DE PRÂNZ

ora 14

Piure de legume. Eu am ales sa le fierb la aburi ca să-si păstreze substanțele nutritive. Așadar, într-o oală am pus apă, un strop de ulei de sâmburi de struguri, o ceapă mică, pe care am aruncat-o după fierbere, păstârnac și cartof.  Am așezat sita pentru gătit în aburi pe care am pus pentru prima masă morcov si țelină. După ce s-au înmuiat legumele le-am pasat cu câteva fire de mărar. Sare nu am pus pentru că am ales să nu-i dăm până la un an. Nici azi nu gătesc cu sare pentru că își ia necesarul de sare din tot felul de alte produse.

sita

 

foto: IKEA

În fiecare zi am adăugat o leguma nouă: roșie, dovlecel, ardei, conopidă, brocoli, fasole uscată sau verde, salată verde, spanac. După zece zile introdus carnea de pui apoi, cea de vită pe care am pasat-o împreună cu legumele. După alte zece zile am adus la masa gălbenuș de ou, fiert tare. Inițial un sfert, apoi jumătate, trei sferturi și într-un final am amestecat tot gălbenusul cu legumele. Albușul e alergen așa că, i l-am băgat în meniu abia după un an. Ultimele introduse în alimentație au fost ficatul de pui si apoi peștele ( la inceput cel cu carne alba apoi, cel cu carne roșie: somon sau ton)

CINA
ora 18

1. cereale cu lapte din farmacie
2. Iaurt
3. Mămăligă cu brânză și iaurt

 

Înainte de a incepe diversificarea am comandat de pe un site din Anglia un storcător de fructe, legume si frunze. Aparatul are capacitatea de a face și suc, dar și piure, iar asta m-a ajutat foarte mult. Arată așa:

 

samson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu sunt comentarii

Parerea ta conteaza